top of page
people-2591874_1920.jpg

Stillhet og alenetid

Hvorfor var det viktig for Jesus å ha tid for seg selv?

Stillhet og alenetidChrister Rahm
00:00 / 03:50

Det blir stadig vanskeligere og vanskeligere å finne tid og sted for å være alene. Og siden inntoget av smarttelefonen og sosiale medier er vi aldri helt alene lenger. Men hva gjør dette med oss? Kanskje et enda viktigere spørsmål er hva gjør dette med vårt forhold til Gud? 

Jesus var ofte alene

Det er ikke til å komme utenom, Jesus var kjempe populær. Han var en superstjerne da Han gikk her på jorda. Han hadde veldig ofte store mengder mennesker som fulgte Ham overalt Han gikk. Men flere steder i det nye testementet leser vi at Jesus trakk seg tilbake. Og Lukas skriver dette i kapittel 5: "Men selv trakk han seg ofte tilbake til øde steder og ba." (Luk 5, 16) Vi tenker ofte på Jesus som et supermenneske. Det er lett å se for seg Jesus som halvt menneske og halvt Gud. Men selv om Jesus er Gud så var Han 100% menneske. Han handlet på befaling og med hjelp fra sin Far i himmelen. Og på samme måte som vi hele tiden må fokusere og refokusere vår oppmerksomhet på Gud, så måtte Jesus også hele tiden vende blikket oppover. Vi må slutte å tenke at Jesus kun fikk til det Han gjorde fordi Han hadde superkrefter. Nei, Han kunne gjøre alt det han gjorde fordi Han hadde et utrolig nært forhold og en uknuselig tillit til sin Far, Gud. Det er det stillhet og alenetid, i denne sammenhengen, er til for. Vi er ikke alene for å være alene eller stille for å være stille. Vi er alene for å kunne rette all vår fokus mot Gud uten noen forstyrrelser eller distraksjoner. Og vi er stille for å kunne å kunne lytte til Gud. I begynnelsen kan tankene surre og de er i seg selv nok til å distrahere oss, men med tiden kan vi lære oss å gi Gud det fokuset Han fortjener. Og Han snakker til oss hele tiden, men det er vanskelig å høre Ham over alt støyet vi lever med i hverdagen.  

Kultursjokk

For oss i den moderne, vestlige verden kan, stillhet og alenetid slik som vi snakker om det her, være et slags kultursjokk. Vi er vokst opp i et samfunn som tilbyr frihet fra problemene våre gjennom aktiviteter. Alt fra dataspill til shopping er aktiviteter som hjelper oss å rømme fra den virkeligheten vi lever i. Det gir oss en midlertidig lindring og en kortvarig følelse av lykke. Det gjør at det for mange kan oppleves nesten litt klaustrofobisk å skulle sitte stille og alene kun med egne tanker. Det kan vekke følelser som vi ikke var klar over at fantes i oss. Derfor er det viktig å ta dette steg for steg. Øvelse gjør mester heter det, og det gjelder også for stillhet og alenetid. Det er viktig å påpeke at ingen av øvelsene har som hensikt å skape dårlig samvittighet hos deg. Så hvis du en dag eller uke skulle glemme eller ikke ha mulighet til å ha tid for deg selv så er det helt greit. Dette er en prosess og det er viktig at motivasjonen ikke er dårlig samvittighet, men heller en lengsel etter å være mer sammen med Jesus.

Øvelser

Under kan du gå gjennom øvelser som kan hjelpe deg å sette av mer tid i stillhet sammen med Jesus. Det er anbefalt å begynne med den første øvelsen og følge øvelsene slik de satt opp. Øvelsene er ment som verktøy som du kan legge til din rutine. De skal ikke være noe som gjøres en gang, men noe man øver på over tid. Det vil derfor være en seksjon som kalles "Verktøy". Dette er kjerneøvelsen som man tar med seg videre i hverdagen.

Øvelsene er delt opp i to deler. En er for grupper som ønsker å gjøre dette sammen. Den andre er for familier og kalles "Tro i hjemmet".

bottom of page